איך להתייחס לצדדים החלשים שלכם בראיון העבודה



רבים ממחפשי העבודה היו שמחים לדלג על שלב הראיונות. ראיון עבודה יוצר אצל רבים תחושה של התרגשות, ואפילו לחץ, חוסר ביטחון וערעור, ונתפש כמפגש מאיים, אך ברור לכולם שהוא שלב בלתי נמנע בדרך אל עבודת החלומות, וכדאי מאוד להתכונן לקראתו ולעבור אותו בשלום ו... בהצלחה!

כיצד להתכונן מראש לראיון עבודה?

כדאי מראש לבקר באתר האינטרנט של הארגון או החברה, ולשוחח עם עובדים של החברה בעבר או בהווה, כך שיצטבר אצלכם מידע על המשרה המוצעת, על מקום העבודה, ואפילו על המראיין. ידע הוא כוח, וכשתבואו מראש עם הידע האמור תכלו להיערך בהתאם, תחושו פחות חוסר וודאות, ותהיו רגועים יותר.
בין בשאר חשוב להבין מראש מהן נורמות הלבוש וההופעה המקובלות במקום העבודה, כך שההופעה שלכם לא תיראה חריגה ביחס לסטנדרטים של המקום, מבחינת לבוש, מראה החיצוני, טיפוח והיגיינה. השרו סביבכם אוירה חמה וידידותית, אך יחד עם זאת שדרו ביטחון עצמי. שימו לב לצורת הישיבה, שמרו על זקיפות קומה ולחצו יד בעוצמה שלא תהיה חזקה מדי, אך גם לא חלשה מדי.

אחת הסוגיות המורכבות והמעיקות סביב ראיון עבודה הוא ההתייחסות לחולשות שלכם. זוהי שאלה שכמעט תמיד עולה בראיונות, והיא כמובן שאלה מכשילה. כי אם תחשפו את החולשות הרלוונטיות למשרה המוצעת- אתם פוגעים בסיכויים להתקבל. ואם תענו שאין לכם חולשות- זה לא יישמע אמין, כי כבני אדם אנחנו לא מושלמים, וברור שיש לנו חולשות.
אז מה עושים?

בכל מקרה חשוב לא לשקר. באופן טבעי שקר מתגלה בסופו של דבר. אם שואלים שאלה שמביכה אתכם, כמו תקופה שלא עבדתם בה- התייחסו אליה והסבירו אותה.
בשורות הבאות נציע כמה כיוונים שיסייעו לכם לענות נכון כששואלים אתכם מה החולשות שלכם, וכן שאלות דומות שדורשות מכם להתייחס לצדדים הפחות זוהרים שלכם...

אז מה החולשות שלך?

כשאנחנו מנסים להבין איך נכון לענות לשאלה זו, חשוב קודם כל שנבין מדוע היא נשאלת. המראיין מעוניין להבין ולהכיר אתכם לעומק, כדי להבין האם אתם מתאימים לחברה או לארגון. והיכרות לעומק כוללת גם את החולשות. אדם שמודע לחולשות שלו- סביר להניח שהוא מתמודד איתן, עובד עליהן, מנסה לתת להן מענה ונמצא בשיפור תמידי. לכן אדם שמראה מודעות לחולשותיו בדרך כלל יזכה להערכה מצד המראיין.
כשנשאלת שאלה כזו- התייחסו אליה בעוצמה. אל תתפתלו, ואל תשדרו חוסר נוחות מעצם השאלה.

אם קיימת תכונה שנדרשת עבור המשרה אליה אתם מתמודדים, והיא חולשה אצלכם- עדיף לא להתמקד בה, ולא לציין אותה בתשובה לשאלה זו. יחד עם זאת, במקרה כזה חשוב לבדוק האם התפקיד אכן מתאים עבורכם. תפקיד שדורש ארגון וסדר, לדוגמא, לא יתאים לאדם מפוזר שאינו מאורגן, ולא כדאי שהוא יגיש מועמדות לתפקיד שכזה...

אל תציינו תכונות שעלולות להפריע לכם בביצוע התפקיד שעליו אתם מתמודדים. אפשר לציין חולשות אישיות שיוכלו דווקא להועיל לכם בתפקיד שכזה. כמו- פרפקציוניזם והקפדה על סטנדרטים גבוהים, עקשנות ודבקות במטרה, וכדומה.

רצוי שתציינו חולשה אמיתית שלכם, אולם חשוב שזו לא תהיה מהותית לעבודה במשרה המדוברת. בנוסף, כשמציגים חיסרון כדאי להציג גם ייתרון שמחפה עליו, או להראות מה אתם עושים על מנת להתגבר על חולשה זו. נניח, לדוגמא, שאתם לא חזקים בכתיבה, והכתיבה אינה חלק מדרישות התפקיד. במצב כזה יהיה מעולה להציג את זה כחולשה. יחד עם זאת ציינו מה אתם עושים כדי לשפר את החולשה הזו, ואיך זה בא בפועל לידי ביטוי. למשל ספרו על הקורס שעשיתם לשיפור יכולות הכתיבה שלכם, ועל המחמאות שקיבלתם מהבוס בעקבות הקורס.

ספרו על טעות שעשיתם...

זכרו שכולם טועים, והמראיין מעוניין לבדוק כיצד אתם מתמודדים עם טעויות וקשיים. לכן אל תיבהלו. כשאתם מספרים על טעות שעשיתם חשוב שתספרו את ההקשר, ולא רק את הטעות. חשוב כמובן לקחת אחריות על הטעות, ולהסביר מה למדתם ממנה לפעמים הבאות.

מדוע אתם מעוניינים לעזוב את מקום העבודה הנוכחי?

חשוב לומר אמת, ויחד עם זאת חשוב לא לדבר באופן שלילי על החברה בה אתם עובדים כעת ולא להכפיש את המעסיק הקודם. המעסיק החדש ישמח לראות אצלכם יחסי אנוש טובים, וכשתלכלכו על אחרים זה לא יוסיף לכם נקודות...
במקום זאת התמקדו במה שחסר לכם בתפקיד אותו אתם מבצעים כיום, ובפער שבין הרצוי למצוי במשרה הנוכחית.

סיום עבודה לאחר מספר שנים מתקבל בצורה מובנת יותר מאשר לאחר תקופה קצרה, ובכל מקרה הסבירו את הבחירה שלכם לעזוב בטיעונים כמו בחירה מוטעית שלכם בתפקיד, או פער בין מה שציפיתם לבין התפקיד בפועל.

התשובות הטובות ביותר לשאלה כזו הן הרצון להתקדם מבחינה מקצועית, הרצון להרחיב את תחומי האחריות שלכם, חיפוש אחר הזדמנות מקצועית טובה יותר, וגם שכר טוב יותר.

מדוע בקורות חיים ישנם פערים בין תקופות העבודה שלכם?

את השאלה הזו רצוי למנוע מראש, כך שלא יופיעו בקורות חיים שנים ללא עבודה, ולא יישארו שנים של "חורים" של רווח ללא הסבר. רצוי לציין בקורות חיים אם הייתם בחו"ל, פיניתם שנה ללימודים, ואפילו אם עבדתם תקופה קצרה בלבד בתפקיד מסוים, וכמובן חשוב גם להסביר את הסיבה.

במה המנהל הקודם היה רוצה שתשתפרו?

גם על שאלה זו כדאי לענות באופן כנה, ולתת דוגמאות אמיתיות, אולם חשוב מאוד גם לציין את השיפור שעשיתם בעקבות המשוב שעליו תספרו. חשוב שתספרו על ההקשר שבו נאמרו הדברים, כדי שההבנה המדויקת תהיה ברורה. נושאים לשיפור מקבלים פרשנויות שונות בהקשרים שונים.

ציינו שניים או שלושה דברים בלבד, והסבירו מהו התהליך והפעולות שעשיתם כדי להשתפר, כך שיובן שלקחתם אחריות. אם הבוס הקודם לא היה מרוצה מעבודתכם, ונתן לכם רשימת שיפור ארוכה- בחרו ממנה רק את הדברים שפחות רלוונטיים לתפקיד אליו אתם מתראיינים, ופחות יזיקו לכם.

בהצלחה רבה!